Piilolinssit mökille ja matkalle

Näppärät piilolinssit ovat kaikenikäisten juttu. Optikko Bettina Bergström Malmin Optiikasta kehottaa etenkin moniteholinssien käyttäjiä kokeilemaan rohkeasti piilolinssejä, jotka ovat matkoilla ja mökillä perinteisiä sankalaseja huolettomampi valinta.

”Hankalat käyttää, ärsyttävät silmiä ja epähygieniset.” Optikko Bettina Bergströmiä naurattaa. Juuri tuollaisia epäileviä kommentteja kuulee asiakkailta, jotka ovat kokeilleet piilolinssejä viimeksi 1990-luvulla. Piilolinsseissä on kolmessakymmenessä vuodessa tapahtunut hurjaa kehitystä ja siksi Malmin Optiikassa toivotaankin, että etenkin aikuiset tutustuisivat rohkeasti ja ennakkoluulottomasti nykyaikaisten piilolinssien monipuolisiin mahdollisuuksiin.

Usein piilolinssien käyttöönoton esteenä on asiakkaan oma tietämättömyys.

– Asiakas saattaa esimerkiksi kertoa käyttäneensä nuorena yksitehopiilolinssejä, mutta luopuneensa niistä lähinäön huonontuessa. Monet luulevat, ettei piilolinsseissä ole monitehomahdollisuutta.

Linssien optiikka on vuosien saatossa parantunut ja uudenlaisilla piilolinsseillä pystytään ratkomaan monimutkaisiakin näköongelmia. Monitehojen mahdollisuus on monille asiakkaille yllätys, samoin se, että piilolinsseillä voi korjata myös hajataittoa.

Piilolinssit sopivat myös kuivasilmäisille

Nykyään valtaosa piilolinsseistä valmistetaan uudenlaisesta pehmeästä silikonihydrogeelistä, jonka ominaisuudet ovat paljon vanhanaikaisia linssejä paremmat. Silikonihydrogeelin hapenläpäisykyky on erinomainen, eivätkä linssit ärsytä silmiä.

– Vanhanaikaisten linssien hapenläpäisyarvo oli erittäin matala ja siitä johtuen silmän sarveiskalvon reunoille saattoi jopa kasvaa ylimääräisiä, ei toivottuja verisuonia. Osin tällaiset komplikaatiot johtuivat varmasti myös käyttövirheistä. Nykyaikaiset linssimateriaalit ohjeiden mukaan käytettynä ovat mukavat ja erityisen silmäystävälliset.

Uudet silikonilinssit eivät kuivata silmää, sillä niissä on korkea hapenläpäisykyky, eikä linssi ime itseensä silmän kosteutta. Silikonihydrogeelilinssit sopivat siis erinomaisesti myös monille kuivasilmäisille.

– Piilolinssien käyttö on nykyään helppoa ja tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja. Ainoastaan  jotkut silmäsairaudet, lääkitykset, vaikeat taittovirheet tai silmiin kohdistuneet leikkaukset voivat olla esteenä piilolinssien käytölle.

Reissuille kertakäyttöpiilolinssit

Ulkomaanmatkoilla tai mökillä kertakäyttöiset piilolinssit ovat kätevin vaihtoehto.

– Mökillä tai etelän lomakohteessa käsihygienia ei ehkä ole aivan huipputasoa, silloin kertakäyttölinssit ovat huoleton matkakumppani.

Kertakäyttöisiä piilolinssejä voi pitää silmissä jopa koko päivän, noin 10–12 tuntia, oman tuntuman mukaan. Illalla linssit heitetään roskiin.

Kaukomailla, matalan hygieniatason maissa, voi olla tarve pitää linssejä silmissä yötä päivää. Tämä onnistuu yön yli -käyttöön suunnitelluilla, erittäin korkean hapenläpäisyarvon omaavilla, linsseillä. Tällöin linssejä ei tarvitse käsitellä likaisin sormin, vaan ne voidaan ottaa pois vasta, kun kädet ovat varmasti puhtaat. Hygieniaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä likaisista käsistä bakteerit siirtyvät helposti linssien välityksellä silmiin ja voivat aiheuttaa vaikeitakin tulehduksia.

Koto-Suomessa käsien puhtaus ei ole ongelma, joten jatkuvalle yön yli -käytölle ei varsinaisesti ole perusteita.

– Periaatteessa korkean hapenläpäisyn omaavia kuukausilinssejä voi pitää silmissä yötä päivää, mutta en kuitenkaan suosittele sitä. Silmien on hyvä levätäkin välillä.

Järkevintä on ottaa linssit yöksi pois ja puhdistaa ne ennen säilytysrasiaan laittoa. Siitä ne voi aamulla taas laittaa suoraan silmiin. 

Linssejä valitessa kannattaa kuitenkin huomioida, että esimerkiksi uima-altaassa polskiessa piilolinsseihin saattaa tarttua bakteereita. Tällöin kertakäyttölinssi on parempi vaihtoehto. Toisaalta taas vaikkapa vaelluksella jatkuvasti silmässä pidettävä linssi on fiksumpi vaihtoehto, kuin sormeilla silmiä likaisilla käsillä.

Saunan kuumuudessa tai ilmastoidussa lentokoneessa piilolinssit saattavat hetkeksi kuivua silmiin. Optikon neuvo on odotella hetki rauhassa silmien luonnollisen kosteuden palautumista ja poistaa linssit vasta sitten. Silmien kostuttamiseen on olemassa myös erilaisia suihkeita ja tippoja, joita voi käyttää myös piilolinssien kanssa.

Piilolinssillä tarkkuutta tekemiseen

Harrastuksissa tai vaikkapa ulkomaan maisemia ihaillessa piilolinssit tarjoavat silmälaseja paremmat näkymät, kun sangat eivät rajoita näkökenttää. Monenlaisissa urheilulajeissa ja esimerkiksi autoa ajaessa on etua siitä, että näkökenttä on mahdollisimman laaja ja esteetön. Piilolinssit eivät myöskään vahingossa putoa silmistä tai rintataskusta grillinuotioon tai järveen.

Jos silmälaseissa on isot plus- tai miinusvahvuudet, on ensimmäinen piilolinssikokeilu usein hätkähdyttävä kokemus.

– Moni asiakas kokee aikamoisen ahaa-elämyksen laittaessaan piilarit silmiin ensimmäistä kertaa, sillä he eivät ole osanneet kuvitellakaan miten näkökenttä ja kuvakoko muuttuvat, Bettina nauraa. 


Piilolinssit sopivat tyyliniekalle

Juhlissa piilolinssit mahdollistavat erilaisilla tyyleillä leikittelyn. Sankalasit hankitaan useimmiten arkityyliin sopivaksi, piilolinssien avulla silmälasit voi jättää kokonaan kotiin.

Aurinkolasejakin on mukava vaihdella asujen mukaan, mutta useammat lasit vahvuuksilla koettelevat kukkaroa. Piilolinssit mahdollistavat sen, että aurinkolasit voivat olla mitkä tahansa erikoiset katseenvangitsijat.

Omien silmien sävyä voi syventää tai kokonaan muuttaa värillisillä piilolinsseillä.

Malmin Optiikasta löydät valmiiksi hyvän varaston yksitehopiilolinssejä, jotka saat heti mukaasi!

Piilolinssit voi tilata kätevästi myös Malmin Optiikan verkkokaupasta >>>

Ota rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat apua sopivan linssin valinnassa!

Jaa Facebookissa!

Malmi Ogeli