Suojaa lapsen silmät auringolta sopivilla aurinkolaseilla

Kevään tullen moni aikuinen kaivaa aurinkolasit esiin, mutta lapsen silmien suojaaminen unohtuu. Joskus lapsen aurinkolasit jäävät laatikkoon, kun lapsi ei halua pitää niitä. Malmin Optiikan optikko Saara Humalajärvi muistuttaa, miksi lapsen silmien suojaaminen auringonsäteiltä on erityisen tärkeää.

– Ikääntyessä silmän pupilliaukko pienenee ja mykiö samentuu, eikä silmään pääse niin paljon haitallista uv-säteilyä. Lapsen silmän pupillit ovat suuret ja mykiöt kirkkaammat kuin aikuisella, siksi silmä on erityisen altis haitalliselle säteilylle.

Aurinkolasien käyttö kannattaa aloittaa jo vauvana, sillä rattaissa istuva lapsi altistuu helposti auringolle huomaamatta. Aurinkolasien lisäksi on tärkeä suojata lasta auringolta lipallisella päähineellä, rattaiden kuomulla tai vaikkapa aurinkovarjolla.

Sinnikkyyttä harjoitteluun

Aurinkolasien käyttämisen opettelu saattaa olla vaikeaa, jos lapsesta tuntuu, että lasit haittaavat olemista.

– Oma kolmevuotias tyttäreni viskoi ensimmäisenä kesänään aurinkolasit kaaressa pois. Laitoin ne  kuitenkin aina sinnikkäästi takaisin. Nyt hän etsii aurinkolasit itse laatikosta ja haluaa pitää niitä välillä sisälläkin, Humalajärvi kertoo.

Aurinkolasien käytön harjoittelu kannattaa aloittaa jo kevättalvella, jolloin aurinko paistaa kirkkaana matalalta ja heijastava lumihanki voimistaa säteilyä. Joskus pipon ja muun talvivarustuksen kanssa aurinkolaseihin totuttelu sujuu helpommin.

– Monesti lapset tarvitsevat hieman aikaa aurinkolasien käytön opetteluun. Aluksi lasit tuntuvat lapsesta oudoilta, sillä tekevät maisemasta kummallisen hämärän. Useimmat lapset hyväksyvät lasit, kun huomaavat niiden oikeasti helpottavan oloa, Humalajärvi kannustaa ja vinkkaa, ettei tässäkään asiassa esimerkin voimaa kannata väheksyä:

– Nykyään kun laitan itselleni aurinkolasit, tyttäreni haluaa heti omansa.

Optikon vinkit
Näin valitset lapsen aurinkolasit:

  • Valitse aurinkolasit yhdessä lapsen kanssa, jotta ne ovat mieluisat.
  • Valitse laadukkaat aurinkolasit, jonka linssissä on hyvä uv-suojaus. Jos linssin laatu on huono, se vääristää maiseman, mikä tuntuu lapsesta epämiellyttävältä.
  • Kiinnitä huomiota kehyksen kokoon. Jos kehys on liian matala, lapsi pääsee kurkkimaan sen yli.
  • Etsi istuva malli. Lapsen nenä on usein aika matala, joten sopivan kehyksen löytämiseen saattaa mennä hetki. Tarkkaile ettei linssi tule liian lähelle silmää, jotta räpyttely onnistuu eivätkä linssit huurru.
  • Lasten aurinkolaseihin saa erilaisia remmejä ja aisanpääkoukkuja, jotka auttavat laseja pysymään tukevasti päässä.
  • Kestävään laatuun kannattaa satsata, jotta lapsi voi huoletta itse tutustua aurinkolaseihin, laittaa ne päähän ja ottaa pois. Rikkoutumisesta hössöttävä vanhempi saa lapsen arastelemaan laseja.
  • Lasta kannattaa pienestä pitäen opettaa käsittelemään laseja oikein. Ostakaa yhdessä mieluisa kotelo ja harjoitelkaa lasien laittoa sinne.
  • Sovituta aurinkolaseja ulkona kirkkaassa valossa, jotta lapsi huomaa heti lasien hyödyn. Sisällä hämärässä aurinkolasit saattavat tuntua lapsesta oudoilta.
  • Ole sinnikäs! Totutteluun saattaa mennä aikaa.
  • Näytä esimerkkiä! Kun laitat itsellesi aurinkolasit ensin, myös lapsikin haluaa pitää omiaan!

Yksi suosituimmista lasten aurinkolasimerkeistä on Malmin ja Ogelin Optiikoistakin löytyvä Julbo. Tutustu valikoimaan Julbon omilta sivuilta

Lisää asiantuntevia vinkkejä ja apua lasten aurinkolasien valintaan saat Malmin ja Ogelin Optiikoista.

Tervetuloa lapset ja aikuiset!

Jaa Facebookissa!

Malmi Ogeli