Malmin Optiikka 35 vuotta – Iloa ja ammattitaitoa!

Malmin Optiikan perustaja Aimo Hienonen kiireisenä puhelimessa Malminraitilla 1987.

Kun optikko Aimo Hienonen vuonna 1982 perusti Malmin Optiikan Malminraitti 9:ssä sijaitsevaan vanhaan, sittemmin purettuun puutaloon, oli Malmi vielä rauhallinen maalaiskylä. Kolmenkymmenen viiden vuoden aikana alueen asemakaava on muuttunut ja suuret kauppakeskukset kohonneet muodostamaan vilkkaan liikekeskuksen juna-aseman yhteyteen.

Perustamisestaan viisi vuotta myöhemmin Malmin Optiikka muutti Ala-Malmin puolelle, tuolloin juuri rakennettuun Ostoparatiisiin, nykyiseen kauppakeskus Malmin Novaan, jossa se palvelee asiakkaitaan edelleen samassa paikassa. Suomalaista käsityötä sekä paikallisuutta suosiva Malmin Optiikka on tärkeä osa Malmin katukuvaa, mutta sen ammattitaitoinen henkilökunta sekä palvelu ovat tunnettuja kaikkialla pääkaupunkiseudulla.

Malmin Optiikan nykyinen omistaja optikko Miika Kytilä aloitti yrityksessä työntekijänä vuonna 1997. Jo työsopimusta allekirjoitettaessa ajatuksena oli, että Kytilä jatkaa myöhemmin myös yrittäjänä. Liikkeen omistajuus siirtyi vuonna 2002 Hienosen jäätyä eläkkeelle.

– Olen aina arvostanut Malmin Optiikan osaamista ja yhteishenkeä. Päivääkään en vaihtaisi pois, Kytilä sanoo.

Malmin Optiikka on myös työnantajana pidetty. Osa henkilöstöstä on ollut liikkeessä töissä lähes sen perustamisesta saakka. Monet edelleenkin liikkeessä asiakkaita palvelevat ammattilaiset ovat aikoinaan tulleet Malmin Optiikkaan suoraan koulun penkiltä.

– Yksi silmälääkäreistämmekin on pitänyt vastaanottoaan Malmin Optiikassa vuodesta 1983 saakka. Pitkä on yhteistyömme historia, Kytilä naurahtaa.

Yksityinen kivijalkakauppa palvelee

Optisella alalla ammattitaitoisen henkilöstön tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Monissa ketjumyymälöissä koulutettuja optikkoja on töissä vain muutamia ja useimmiten asiakkaan vastaanottaakin myyjä.

– Meillä kaikki työntekijät ovat optikkoja, joilla on huikea ammattitaito. Osaaminen on meille tärkeää, sillä haluamme tarjota asiakkaillemme parasta palvelua heti ensi kohtaamisella, Kytilä korostaa.

– Mielestäni on tärkeää, että sama ammattilainen pystyy palvelemaan asiakkaan aina näöntutkimuksesta sankojen ja optimaalisimman linssivaihtoehdon valintaan saakka.

Verkkokauppojen kanssa kilpailtaessa ammattitaito on asia, jota nettiputiikit eivät pysty tarjoamaan. Malmin Optiikassa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että asiakas saa persoonaansa ja kasvoihinsa moitteetta istuvat sangat. Suomessa silmälasien keskimääräinen vaihtoväli on kolme ja puoli vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että samoja laseja käytetään noin 20.000 käyttötuntia. Ei siis ole aivan yhdentekevää, millaisia laseja tuon ajan käyttää.

– Usein asiakas on netissä katsellut kehyksiä ja saapuu myymälään mielessään juuri ne yhdet. Sitten sovittaessa huomataankin, etteivät ne sovi asiakkaan kasvonpiirteisiin tai mittasuhteisiin ollenkaan. Ammattitaitoinen optikkomme osaa suositella jokaiselle juuri sopivat kehykset niin, että käyttömukavuus on omien linssivoimakkuuksien kanssa jo ennalta oikein huomioitu.

Tyytyväinen asiakas on yritykselle parasta mainosta ja jotain kertoo myös se, että monet kanta-asiakkaat ovat asioineet Malmilla jo vuosikymmeniä. Joissain perheissä Malmin Optiikan asiakkaita on jo kolmannessa sukupolvessa.

Ammattitaitoisen palvelun lisäksi Malmin Optiikassa panostetaan persoonalliseen ja monipuoliseen kehysvalikoimaan.

– Meillä on omaa maahantuontia pientuottajilta Italiasta, joilta ostamme laadukkaita käsintehtyjä ja yksilöllisiä kehyksiä. Usein toimittajien valikoimia katsastaessa jonkun kehyksen kohdalla tulee jo mieleen tuttu asiakas, jota uutuus saattaisi erityisesti miellyttää.

Ketjuliikkeiden valtavirtoja myötäilevistä valikoimista poiketen Malmin Optiikassa uskalletaan olla raikkaasti erilaisia – myös marginaaliryhmät huomioiden.

– Saamme paljon kiitosta asiakkailta, joiden kasvonpiirteisiin peruspokat eivät istu. Meiltä löytyy esimerkiksi hyvin kapeakasvoisille paljon sellaisia vaihtoehtoja, joita ei muista liikkeistä löydy.

Optikko-oppilas Anneli Laitala (nyk. Salo) hiomassa linssejä 30 vuotta sitten. Malmin Optiikan pitkäaikaisin työntekijä viihtyy työssään edelleen.

Korjaus on arvokasta käsityötaidon ylläpitoa

Silmälasien korjaustaidoistaan Malmin Optiikka tunnetaan koko pääkaupunkiseudulla – ellei pidemmälläkin. Asiakkaita lähetetään Malmille jopa muista liikkeistä.

Suomalaisen laatutyön vaaliminen on Malmin Optiikassa kunnia-asia. Yleensä asiakas saa juuri paikallisen osaamisen ansiosta lasit mukaansa nopeammin kuin mistään muualta.

– Käsityö ja paikallisuus ovat meidän juttu! Teemme korjaukset ja linssien hionnat myymälämme omassa pajassa, emmekä lähetä laseja työstettäviksi esimerkiksi Viroon, niin kuin isommat liikkeet tekevät. Ei silmälasien käyttäjällä ole aikaa odotella lasien korjaamista päiväkausia saati sitten viikkoja. Meiltä lasit saa korjattuna mukaansa jopa odottaessa, Kytilä huomauttaa.

Tavallinen tilanne Malmin Optiikassa on se, kun asiakas saapuu rikkinäisten silmälasien kanssa pyytämään apua. Yleensä laseja on jo käyty näyttämässä jossain, jossa on sanottu, ettei niille voida tehdä mitään.

– Korjaamme päivittäin laseja, jotka ovat jo muualla saaneet roskistuomion. Joskus harvoin eteen tulee mahdoton korjattava, mutta silloinkin voimme uudelleenhioa ja siirtää toimivat linssit uuteen kehykseen. Näin asiakkaalta säästyy rahaa ja luontokin kiittää, kun lasit saavat korjattuina uuden elämän, Kytilä iloitsee.

Myös uusien silmälasien linssit hiotaan paikan päällä ja linssit asiakkaan omiin vanhoihin kehyksiin on mahdollista saada jopa odottaessa. 

Työ on suomalaista käsityötä parhaimmillaan. Laatu onkin asia, josta Kytilä ei suostu tinkimään, vaikka kiristyvä kilpailu näennäisesti laskisikin hintoja.

– Silmälaseissa tuotteen hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Meillä hinta-laatu -suhde on aina hyvä. 

Kokenut yrittäjä uskoo, että asiakas on edelleen valmis maksamaan huipputuotteesta ja henkilökohtaisesta palvelusta.

– Lasien käyttäjä pääsee nauttimaan oikeasta näkemisen mukavuudesta ja saa rahalleen parhaan vastineen. Laadukas on pidemmän päälle aina edullisinta.

Piilolinssit ovat taas trendikkäät

Moni 80- ja 90-luvulla piilolinssejä käyttänyt on myöhemmin joutunut luopumaan niistä esimerkiksi heikentyneen lähinäön vuoksi tai siksi, että piilolinssien käyttö on muuttunut epämukavaksi.

– Nykyaikaiset linssimateriaalit ovat erittäin mukavia käytössä eivätkä ne kuivata silmiä. Monelle on yllätys, että piilolaseja saa nykyään myös monitehoisina, Kytilä kertoo.

Malmin Optiikan erikoiskoulutetut piilolasioptikot auttavat valitsemaan parhaimmat ratkaisut, olipa kyseessä sitten ensi kertaa piilolinssejä kokeileva tai uudelleen niiden käytön aloittava.

– Moni asiakkaamme on saanut uuden elämän monitehoisten piilolasien kanssa. Jotkut käyttävät niitä päivittäin, mutta suurin osa vain silloin tällöin esimerkiksi jumpassa tai juhlissa. Onhan se mukavaa, kun uuden linssiteknologian ansiosta näkee kännykän näytön ja ravintolan ruokalistan ilman silmälaseja, Kytilä iloitsee.

Malmin Optiikan kokoonpano 2017 vasemmalta oikealle: Bettina Bergström, Anneli Salo, Miika Kytilä ja Saara Humalajärvi.

Historiaa, muistoja ja iloista tulevaa

Malmin Optiikan 35-vuotiseen historiaan kuuluu tuhansia ja tuhansia mukavia sekä antoisia asiakaskohtaamisia. Onko sinulla muistoja Malmin Optiikan alkuajoilta tai vuosien varrelta? Tule rupattelemaan ja jakamaan ne kanssamme!
Syksyllä 2005 avattiin Oulunkylässä Malmin Optiikan sisarliike Ogelin Optiikka. Pikkusisarella on vuosia takana jo täysi tusina – ja jonain päivänä myös Ogelissakin tulee täyteen 35 vuotta, kuten Malmilla nyt.
– Toivottavasti saamme palvella nykyisiä ja tulevia uusia asiakkaitamme myös toiset 35 vuotta, kiteyttää Kytilä koko henkilökunnan tuntemukset.

Seuraa Malmin Optiikkaa Facebookissa!

Jaa Facebookissa!

Malmi Ogeli