Alkutalvesta kiusaavat kuivat silmät – Apua kuivasilmäisyyteen optikolta!

Punoittavat ja kirvelevät silmät ovat usein merkki silmän kuivuudesta eli kuivasilmäisyydestä. Ärsyttävää vaivaa voi hoitaa ja ehkäistä.

Räpäyttäessä silmän pinnalle muodostuu ohut kyynelnestekalvo, joka suojaa ja kostuttaa silmää. Kyynelnesteessä on kolme kerrosta, jotka yhdessä hoitavat silmää. Mikäli uloin kerros ei jostain syystä ole riittävä, kyynelneste haihtuu silmästä liian nopeasti ja silmä kuivuu. 

– Jos silmissä on roskan tunne, silmät vuotavat varsinkin tuulisella säällä, punoittavat tai kirvelevät, saattaa kyse olla hyvin yleisestä vaivasta eli kuivasilmäisyydestä, opastaa optikko Ulla Tuominen Ogelin Optiikasta.

Etenkin keväisin pöllyävät kadut, siitepöly, tuulinen ilma ja häikäisevä aurinko tai jopa auton ilmastoinnin puhallus saattavat aiheuttaa kuivasilmäisyysoireita. Talvella kuivasilmäisen kiusana ovat kuiva sisäilma ja pakkanen.

Joskus vika saattaa olla silmän rakenteessa, jos kyynelnesteen eritys on häiriintynyt. Syy oireille on kuitenkin helppo selvittää asiantuntevan optikon tai silmälääkärin vastaanotolla. Olipa oireen syy missä tahansa, vaivaa ei kannata jättää hoitamatta. Kuivasilmäisyys saattaa vaurioittaa silmää ja pahimmillaan aiheuttaa jopa näköhäiriöitä.

– Kuiva silmä on alttiimpi tulehduksille, sillä sarveiskalvon uloin epiteelikerros on puutteellinen ja siihen tulee helposti haavaumia.

Kännykkä rasittaa silmiä, kosteussuihke auttaa

Yllättävä silmänrasittaja löytyy kotisohvalta tai työpaikalta, nimittäin kännykän tai tietokoneen ruutu.

– Kaikenlainen älylaitteiden tuijottelu lisää kuivasilmäoireilua, Tuominen huomauttaa.

Myös piilolinssien jatkuva käyttö voi kuivattaa silmää. Oireita saattaa ilmetä silmäleikkauksen jälkeen tai ne voivat lisääntyä iän myötä. Myös jotkut sairaudet ja lääkitykset aiheuttavat kuivasilmäisyyttä.

Kuivunutta silmää voi helposti hoitaa kostutustipoilla ja -suihkeilla. Lisäkosteutta saa myös sisäisesti nautittuna ravintolisäkapseleilla. Silmänhoitotuotteissa käytetty tyrniöljy sisältää silmän terveydelle tärkeitä omega-rasvahappoja.

– Erityisesti silmien hoitoon tarkoitetut Piiloset Ophtamin Dry Eye -ravintolisäkapselit sisältävät sekä tyrnin siemenen että hedelmälihan öljyjä, joiden vaikutus liittyy kuivasilmäisyyttä ylläpitävän tulehduksen rauhoittamiseen.

Piiloset BioDrop -kostutustippojen sisältämä hyaluronaani parantaa kyynelnesteen vedensidontakykyä, jolloin tippa voitelee silmiä ja pitää silmän pinnan kosteana pitkään.

– BioDrop MD Spray -suihke sisältää myös hyaluronaania sekä tyrniöljyä. Vaikeasta kuivasilmäisyydestä kärsivän kannattaa käyttää sekä silmään paikallisesti laitettavia tippoja tai suihketta sekä ravintolisää, Tuominen kehottaa.

Piiloset Ophtamin Dry Eye sekä BioDrop -tuotteet ovat säilöntäaineettomia, joten ne eivät ärsytä herkimpiäkään silmiä ja niitä voi käyttää turvallisesti myös piilolinssien kanssa. Tuotteilla on kotimainen avainlipputunnus.

Näin hoidat silmiä:

  • Hemmottele silmää heti herättyäsi kosteuttavilla tipoilla. Silmät virkistyvät välittömästi!
  • Jos teet toimistotyötä tietokoneen äärellä, pidä tippa tai suihke työpöydällä valmiina ja opettele käyttämään sitä säännöllisesti.
  • Etenkin naiset pitävät kosteuttavasta suihkeesta, sillä se ei sotke silmämeikkiä.
  • Lisää niin usein kuin haluat. Kosteuttavia tippoja ja suihketta ei voi käyttää liikaa.
  • Kostuttava suihke on kätevä pitkillä automatkoilla, kun ilmastointi kuivattaa silmää ja näkeminen hankaloituu. Pysäytä auto kuitenkin suihkautuksen ajaksi!
  • Yön ajaksi silmiin vai laittaa tehokkaampia BioDrop MD Plus -kostutustippoja.
  • Ampullit, joissa on suljettava korkki, ovat erityisen käteviä matkoilla.
  • Silmälasit suojaavat silmää jonkin verran tuulelta ja pölyltä, aurinkolasit lisäksi häikäisyltä. Suojaa silmät etenkin vauhdikkaimmissa lajeissa kaarevilla laseilla.

Lisätietoa silmien terveydestä ja apua oikeiden tuotteiden valintaan sekä käyttöön Malmin ja Ogelin Optiikoista!

Jaa Facebookissa!

Malmi Ogeli